TABUNG BELI BMW

Warghhhh!!! Kenapa Aku Lapar Lagi???!!!

Korang mesti pernah alami situasi ni dimana korang baru je pas makan, pastu, selang 1-2jam, korang lapar lagi.. orang dulu2 cakap, kalo makan tak baca bismillah, setan makan skali ngn korang...sebab tu cepat rasa lapar balik...yela, makanan da kene share kan..ada orang plak cakap, dalam perot ko ada cacing besar, sebab tu keje ko makan je...nak feed pet dalam perot...

ni sume jawapan menurut pandangan orang dulu2 dan pahaman sendiri... tapi betol gak, kalo makan tak baca bismillah, nampak sangat kita tak bersyukor dengan nikmat yang diberi...and sebab tu asek tak puas je... pe2 pon, setiap yang berlaku mesti ada sebab and hari ni, aku nak share kenapa kita still rasa  lapar after having a meal menurut kajian akar dan sains...

1. MINUM TERLALU BANYAK SODA (AIR MANIS, BERGAS)
 minuman seperti soda, ice teas, dan minuman manis yang lain mempunyai kadar fruktosa yang tinggi... Universiti California membuat kajian dan mendapati, fruktosa boleh 'menipu' otak kita untuk mengambil makanan lagi walaupon kita dah kenyang...caranya, dengan memanipulasi penggunaan leptin (satiation hormone) yang mengatakan BILA kita dah puas makan!!!


2. MAKANAN DATANG DARIPADA TIN
makanan dalam tin kebanyakan mengandungi bisphenol-A (BPA)... BPA menyebabkan lonjakan pada leptin, menurut Universiti Harvard, yang mengakibatkan kita terasa cepat lapar dan OBESITI!!!!


3. TIDAK BERSARAPAN 'BESAR'
  kita biasanya makan sedikit time sarapan sebab nak cepat or takde masa... tapi, pengambilan makanan yang banyak time sarapan menyebabkan kita susah berasa lapar... sebabnya, makan banyak time sarapan mengakibatkan gula dalam darah dan insulin naik sedikit..so, takde la rasa lapar sangat pastu...(sugar=fruktosa=leptin=FOOD!!!)


4. TAK CUKUP AIR!!
 dehidrasi selalu menyebab kita rasa lapar... jika korang baru je lepas makan dan masih rasa lapar, cuba minum air putih banyak2 and tengok, korang rasa lapar lagi tak..


5. BOSAN!!!
 mende ni selalu berlaku...lepas makan, korang takde mende nak buat...duduk2, baring2 tengok tv...sebab bosan sangat, korang amik kerepek, keropok, untuk teman korang... jadi, korang makan lagi... Universiti Australia mencadangkan supaya kita melakukan sesuatu yang menarik minat kita supaya kita tak rasa bosan...

itulah antara beberapa kajian yang dilakukan oleh pakar2 untuk sebab mengapa kita masih berasa lapar selepas makan... kajian yang dilakukan ada jugak betolnya... tapi itu semua terletak kat individu itu sendiri... kalau selera dah memang besar nak camne kan... atau, memang ada cacing besar dalam perot.. camtu tak dapat pakcik nak nolong... hope, info ni berguna..

BYE3x...

 

36 comment(s):

irahehe said...

hehe..ira suke makan.kadang2 xlapar pon tapi sebab bosan kan.duk sesaje carik makanan.time tengok movie carik makanan..time blogwalking carik makanan.ish3..teruk betul kan ira nie.hahaa..

Huda Luna said...

patut lah aku lapar

patut lah aku boncet

shey said...

lapaa~~

blueCITY® said...

lapar...............


hukhuk

salam
xoxo

ielamorry said...

saya selalu makan sebab nak gemok~
tapi azabnya nak gemok~


tapi sekarang saya sudah gemok sikit~ yohohohohoh~~ :D


tapi kalau bosan2, memang rasa nak makan ;B

Syafiq Kadiran said...

irahehe:

wah!!!time blogwalking pon cari makan gak...mmg kuat makan tu...hahaha

Syafiq Kadiran said...

huda luna:

skunk ko da tw sebab nyer...
xp, muncet2 pon ada orang sayang...hihihi~~~

Syafiq Kadiran said...

shey:

ala~~~cian nyer...jom blanje aku makan...orait x???

Syafiq Kadiran said...

bluecity:

lapar gak...meh blanje saya makan...hihihi...kenyang besar camni...hihihi

Syafiq Kadiran said...

ielamorry:

saya pon makan sebab nak gemok...and berjaya gak nek cikit...

tapi bilerr tgk cermin, 'warghh!! mendeyang terkeluar tu???'...

so, tiap2 petang wat senaman ringan nak shape balik..hahaha

NUNU EERA said...

da bca doa pnjg pun lapa lgi.. ptut la.. nice info..

hans said...

aku selalu jadi macam nih
hahahaha

mizzura said...

satu lagi..tak lapar tapi..promo lebih2 sangat buat kami teruja..haha..

iema_z said...

org len mkn byk xgemuk2...aq xmkn pun bdn naik..sob3

Hidayah Baik said...

cepat lapar.. entri ini mcm tengah perli aku jer T_T haha

nur_nj said...

setuju!

ada kawan aku cakap, kalau minum air gas, air gas tu kasi makanan kita cepat hadam, sebab tu cepat lapar... hahhah... x tau la betul ke tak...

tapi aku selalu je lapar... lagi2 kalau stay up malam... =(

Syafiq Kadiran said...

NUNU EERA :

tenkiu...pasni baca doa lagi pnjg sampi nak tgk nasi pon dah xlarat...

Syafiq Kadiran said...

hans:

ko mmg...xyah bagitaw pon aku da agak da..hahaha

Syafiq Kadiran said...

mizzura:

btol2...promo2 lbh pon boleh wat jadi lapar...KFC black pepper..huhuhu~~

Syafiq Kadiran said...

iema_z:

hahaha..cian ko...jgn jeles kat aku...makan byk camne pon still maintain...wakakaka...

tapi aku nak plus weight..warghh!!!

Syafiq Kadiran said...

Hidayah Baik:

eh2....cam taw2 je..hihihi~~

Syafiq Kadiran said...

nur_nj:

btol la kajian yg dorang wat ni...minum air gas boleh wat cepat lapar....

suke stay up malam gak n suke makan2 time tu...

nur_nj said...

oooo ye ke??? hukhuk...

abis nak wat cam ner... aku ni cam ada gen kelawar je, siang tido, malam stay up sampai pagi...

ada gaya2 nak kene keje shift la lepas ni... hukhuk

DALILA MISMAN said...

bila part 5 tu memang membuatkan aku selalu nak makan je..rasa nak tidur pun banyak

Yana KenJa said...

info yg sgt bagus...huhu..patutla asek lapar jer...

cikCEPET said...

ahakx...
salu kne nan mak.. mkn ta bce bismillah :))

Syafiq Kadiran said...

nur_nj:

eh2...same lak gen kita...1 geng...siang mmg x sedar lgsg...tido pas suboh...tgh hari bgn..astu sambg tido balik sampi kol 5...malam jadi batman...

Syafiq Kadiran said...

DALILA MISMAN :

btol2...part 5 selalu wat rase nak makan...

Syafiq Kadiran said...

Yana KenJa :

tenkiu...

Syafiq Kadiran said...

cikCEPET :

padan muke...sama la kita....hahaha

hans said...

cess
siyot jer ko kan
hahahaha

iema_z said...

chuck!mnum gain weight!ahahaha!xpun kau mkn apppeton..hak3

NichKhun said...

hahahaha suke tido plak camne? bukan penyebab kepada terjadi nye lapa ke? ehheehehe

Syafiq Kadiran said...

hans:

wakakaka...padan muke ko...wakakaka

Syafiq Kadiran said...

iema_z:

alamak..kalo mende2 camtu, badan aku otomatik rejek...muntah ngalahkan orang ngndong...

Syafiq Kadiran said...

NichKhun :

btol gak tu...banyak sebab bole wat cepat lapa ni...nak kene wat kajian lagi ni...

Post a Comment

setiap komen yang diberi saya ucapkan 'BERBANYAK-BANYAK TERIMA KASIH!!!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...