TABUNG BELI BMW

Hilangkan Stress Anda Dengan MAKAN!!!

time2 banyak kerja ni bila2 masa je stress boleh datang...dengan cuaca yang panas sekarang ni, memang boleh meletop la kalo dah tak terkawal... aku pon baru je balik dari sesi jamming dengan member untok hilang stress and bosan aku ni... 

macam2 cara nak hilangkan stress... ada sesetengah orang pergi bercuti, membeli belah sampai rabak poket, bawak kete or moto laju2... sume dilakukan untuk hilangkan stress... ada gak yang terjun bangunan or jambatan untuk hilangkan teros rasa stress dorang... dasyat tol... tapi korang tahu tak, ada sesetengah makanan yang selalu  kita ambil boleh mengurangkan stress.... makan je, xde susah nak gi jalan2 la, habiskan duit or bahyekan kesihatan and nyawa...


1. BUAH OREN
buah oren mengandungi vitamin C yang membantu mengurangkan stress dan  mengembalikan tekanan darah kembali pada paras normal selepas mengalami stress... vitamin C juga membantu meningkatkan sistem imun badan... buah oren ni, masok blender, buat jus, sedap wei...memang sah2 hilang rasa stress and dahaga...


2. UBI KELEDEK
makanan yang kurang mendapat perhatian, UBI KELEDEK... ubi keledek dipercayai membantu mengurangkan keinginan kita untuk ambil karbohidrat dan manisan bila rasa stress... ubi keledek gak padat dengan vitamin, beta-karotin, dan fiber yang membantu badan proses karbohidrat dengan perlahan dan teratur... ubi keledek ni, rebus,  makan petang2 dengan mak..perghhh...memang best... pastu kentot pon sedap...hahaha



3.APRICOT
buah ni susah gak nak dapat kat pasar2 biasa... memang kene cari kat market.... aprikot mengandungi magnesium yang membantu mengurangkan stress dan buah semulajadi membantu otot berehat... buah ni, potong dadu, pastu buat pai...sedap~~



4. KEKACANG
kacang seperti almond mengandungi vitamin B dan E yang membantu sistem imun.... manakala kacang seperti walnut membantu mengurangkan tekanan darah... kacang ni memang membantu sangat bagi aku lagi2 time study week... aku selalu keluar gi kedai sebab nak beli kacang semata-mata... makan ramai2 dengan member, memang lupa teros la pasal tensen belajar...


5. SALMON
ikan yang memang terbukti banyak khasiat berguna.. tapi nak wat camne, susah nak dapat dan mahal...huhuhu~~ salmon padat sangat dengan omega-3 yang melindungi kita dari penyakit jantong... dipercayai, omega-3 juga memastikan hormon stress dan cortisol dari memuncak.... tak dapat salmon, ikan bilis goreng pon orait gak.. hahaha



6. AVOCADOS
buah yang selalu ada dalam produk kecantikan... bila dah cantik, kompom2 tak rasa stress dah... potassium dalam buah ni membantu mengurangkan tekanan darah... kajian juga mendapati, satu cara yang bagos untuk mengurangkan tekanan darah dengan mengambil potassium secukopnya... and buah ni mengandungi lebih banyak potassium dari pisang!!!


7.BAYAM
sayor yang amat diminati popeye the sailorman... bila Popeye rasa tensen and stress sebab selalu dikaco oleh Bluto (karakter jahat), dia makan bayam... and then, dengan tiba2 dia jadi kuat dan kuat sangat... pas berjaya kalahkan Bluto, Popeye rasa hepi dan xstress lagi... pengambilan bayam setiap hari dah cover 40% daripada keperluan magnesium yang diperlukan badan...


8. SAYUR HIJAU
sayor hijau cam brokoli, kacang buncis, salad mengandungi pelbagai vitamin yang membantu menyegarkan badan... sebab tula, kita selalu tengok kat tv, drama orang putih, dorang biasa akan kunyah salad or seledri(celery) bila dorang rasa marah atau stress....

ni antara info yang aku dapat daripada internet... sebenarnya, makan lah ape2 pon yang sesuai dengan korang yang boleh bantu hilangkan stress... kalo cam aku, dapat makan fast food cam nugget, fries, burger, aiskrem, coklat ngn chips memang berkesan sangat lah nak hilangkan stress... korang lak camne???

 BYE3x...

26 comment(s):

iema_z said...

thx 4 da info syg...nnt belikan i oren 10 biji...tgh stress nak mati ni...cpt beli klu syg i!

*aku nak btul weyh oren 10 biji..sakit shiak mate nges td..ades

s A i F u L z A k W a N ® said...

nice info..hehehe..
tq capiq..

xpenah aq mkn avocado..mndi pkai avocado ade la..hehehe

nanie (✿◠‿◠✿) said...

wahh,tips yg bgs..
tp lau sy stress,sy suke coklat..
nape coklat xde lam snarai?
t'cicir kh?lalala

Syafiq Kadiran said...

iema_z:

tula..sape soh nanges...bak sini alamat..nnt aku pos...hahaha~~

Syafiq Kadiran said...

s A i F u L z A k W a N ®:

tenkiu...
aku pon xpenah makan mende tu...tgk pernah la...

Syafiq Kadiran said...

nanie (✿◠‿◠✿) :

saya pon suka makan coklat gak time stress...tapi tips yg ni makanan yg baik tok hadapi stress...makan coklat byk2 nnt jadi gemok lak...

sophie said...

Suka makan oren!! lepas nie kena makan oren banyak2 nie

hans said...

dalam banyak2 nih buah oren jer sedap
hahaha

saya_arief said...

aku suke betol bab makan2..
haha..tp berat xnaik2.

miss hav0c said...

oit chuckie, aku mampu beli sayur jek hahahahaha

Syafiq Kadiran said...

sophie:

kalo da beli oren byk2, bak la cikit...hihihi

Syafiq Kadiran said...

hans:

kacang pon sedap pe...

Syafiq Kadiran said...

saya_arief:

hoh...kalo camtu kita 1 geng la...

Syafiq Kadiran said...

miss hav0c:

adeh...cian nyer...xkn beli oren sebijik pon xmampu...hhihih

zaradgreat said...

semua sedap!
=D

iema_z said...

pos???alaaaaa....nnt smpi dh benyek!

eikasyaza said...

waaahhh..sini pon ada makan.
chuck : kita fight sapa p makan dlu spagetti..lalala..hehe

Syafiq Kadiran said...

zaradgreat:

arkkk!!! avocados tu pon sedap ke???xpernah rasa lak..

Syafiq Kadiran said...

iema_z :

la...aku pos bukan dalam sampol surat...letak dalam kotak besi...

Syafiq Kadiran said...

eikasyaza :

skunk gak gi piza hut...vroommm!!!

sarah shafie said...

aku suke oren..lme gile x mkn..

rossoneri said...

coklat cadbury chocettes....hahaha

cracked bunny said...

hilang stress dengan bershopping!!

Syafiq Kadiran said...

sarah shafie :

aku pon...kalo dah beli tu hulur la cikit ek..hihihhi

Syafiq Kadiran said...

rossoneri :

sedap!!! nak blanje ke???

Syafiq Kadiran said...

cracked bunny :

xdop duet...pastu kesan xde duet akibat shoping pon boley jadi stress gak...

Post a Comment

setiap komen yang diberi saya ucapkan 'BERBANYAK-BANYAK TERIMA KASIH!!!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...