TABUNG BELI BMW

Kenapa Aku Tak Matang2 Lagi????

matang, matang, matang... perkataan yang selalu aku dengar setiap aku umur aku naik... so, apa mende matang ni???matang bermaksud....wat susah aku je... korang gi je google, cari sendiri... maleh nak terang2 ni....

so, ape penting nyer MATANG ni??? perlu sangat ke dalam hidop?? ermm..senang citer, matang or kematangan memang penting dalam hidop... seseorang yang matang akan berfikiran jaoh... orang matang juga berfikir sebelom bertindak, bukan bertindak sebelom berfikir... kematangan juga memberi impresi pada orang lain... orang yang matang selalu dianggap boleh wat kerja dengan baik, pemikir yang bagos dan mempunyai perancangan yang jelas... dorang boleh pegang amanah, bertanggongjawab, bla, bla, bla.....

so, berbalik pada tajok entri aku... nape aku tak matang2 lagi walopon aku tahu mende tu penting... jawapan dia simple je... AKU TAK BERSEDIA... walopon umor aku 21 tahon, pemikiran aku macam budak2 lagi... aku still paki baju karton bila kua jalan2... aku suka beli happy meal sebab nak mainan free... aku jenis yang ambil mudah untok semua mende yang aku buat... kalo aku makan tak habis, aku just buang je yang lebih... tak guna nak simpan... and kalo makanan aku order dah sejok, aku just tinggalkan atau campak dalam tong sampah walopon tak usik lagi...

bagi aku, nape kita nak susahkan diri dengan perkara yang remeh-temeh??? tak suka, buang teros... tak minat, tinggal je... orang selalu cakap,'umor dah naik, aku kene matang ni'... satu mende je aku nak cakap kat orang  camni, DONT TALK BULLSHIT!! korang ingat nak matang tu macam makan nasi ke... kalo ada prob sikit nak nanges, ada hal cikit kecik nak ngadu, lupakan je la... baik ko jadi macam aku je... sedangkan buah pon ambil masa nak 'matang', ni kan kita plak..baru nek setapak, dah pikir macam2...

semuanya bergantong kepada pemikiran, keadaan sekeliling dan pengalaman yang menyumbang pada
'MATANG' ni... kalo ko rasa ko tak suka cara hidop sekarang and nak berubah, just move on!!! xyah nak tunggu pendapat orang lain... and kalo ko rasa cara hidop ko sekarang da bagos, just carry on sebab tu yang buat korang happy....

aku pon xtaw nape aku nak merepek pasal mende ni...maybe sebab dah bosan dengar orang cakap... tengok orang yang berusaha nak 'matang' tapi tak matang2... apa yang aku tulis ni ialah apa yang aku rasa... and korang mungkin xsetuju ngn kata2 aku... lain orang, lain rasa... and kalo korang nak kutuk ke, puji ke, tulis je sebab aku xkisah pon... aku suka dengan cara hidop aku sekarang, and seperti orang normal biasa gak, aku akan sampai ke tahap 'kematangan' aku, cuma bukan sekarang...

BYE3x...

17 comment(s):

iema_z said...

kau dh cukup matang bagi aku..kau kn perfect bg aku..

ahahahahhaa!gile gedik shial aku mlm ni..weyh2...entry tu mmg utk kau arh..kau terase eh??hak3

Syafiq Kadiran said...

iema_z:

la..yeker??? xtw lak aku... aa..gedik je dua tiga pat hari ni...salah minom tonik ke???hahaha

iema_z said...

ahahahha!ntah...rse gedik nk mpos membara-bara..

shey said...

matang lah kau sebelu kau aku matang kan ! hahahahaha

sarah shafie said...

nsib baik aku mtang..hehe

aisyah bet ^^ said...

aku pon xmatang2 ag ni...pmikiran mungkinnn da matang sket..tp perangai...hadoi tataw nk ckp ape...=.=
xpe, yg penting kita enjoy! ~.^

Ann said...

mak ayah aku slalu tanya bila aku nk matang...

tp aku rasa aku dh matang..ermm

rizputra7 said...

mak aku cakap aku tak matang sebab suka main2...(aku selalu usik mak aku) hahahaha

Syafiq Kadiran said...

iema_z:

kompom ko salah minom tonik ni..hahaha

Syafiq Kadiran said...

shey:

xnak...xmo...lalala~~

Syafiq Kadiran said...

sarah shafie:

naseb bek aku tak matang lagi...hihihi

Syafiq Kadiran said...

aisyah bet ^^ :

betol2...yang penting kene enjoy!!

Syafiq Kadiran said...

Ann :

aku selalu cakap kat mak aku, aku dah matang...tapi mak selalu cakap, ah, ko ni macam budak2 lagi...name je dah besar...hohoho~~

Syafiq Kadiran said...

rizputra7 :

sama la kita...satu kepala suka kaco mak..

rossoneri said...

wooo marahnya...heheheheh... matang tu akan timbul bila kita dah banyak rasa pengalaman hidup..kalau orang yang matang,biasanya dia tak akan cakap diri dia matang..sbb kita sendiri tau ke kita ni dah matang ke belum...hahaha adeii..ntah ah aku pun xpaham amenda aku ngarut nih.

♥suterakasih♥ said...

betol gak apa yg kmu ckp..kdg2 umur bukan pengukur dh matang ke kena matang ke..terpulangla ngn persekitaran kan..hmm

♥suterakasih♥ said...

betol gak apa yg kmu ckp..kdg2 umur bukan pengukur dh matang ke kena matang ke..terpulangla ngn persekitaran kan..hmm

Post a Comment

setiap komen yang diberi saya ucapkan 'BERBANYAK-BANYAK TERIMA KASIH!!!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...