TABUNG BELI BMW

Who Is Your 'SUPERHERO'

PLEASE READ IT 
Setiap orang mesti ada seorang 'SUPERHERO' yang dikagumi, disanjung dan dibanggakan. Kenapa aku nak cakap pasal SUPERHERO?? semalam aku tengok citer KICK-ASS, cerita pasal orang biasa yang cuba untuk menjadi seorang SUPERHERO untuk membantu orang lain. niat yang murni walaupun mereka cuma orang biasa yang tiada kuasa hebat. tapi kali ni, aku taknak cerita pasal KICK-ASS, tapi aku nk cerita pasal SUPERHERO aku, MY SUPERHERO, MY FATHER...

nama ayah aku Kadiran Bin Sindut. bagi yang first time dengar, mesti korang rasa nama ayah aku unik kan. memang unik pon sebab cara nama tu diperolehi pon unik gak. asalnya, atuk aku nak namakan ayah aku AMRAN. simple but nice. tapi malang nasib atuk aku, dalam perjalanan nak pergi daftar nama ayah aku, dia terlibat dalam satu kemalangan kecil dan mengalami sedikit hentakan di kepala. sampai di balai polis (orang dulu daftar nama kat balai polis), atuk aku hanya ingat hujung saja dari perkataan AMRAN iaitu RAN. puas atuk aku pikir, tapi tak boleh ingat jugak. kebetulan plak, person in charge kat balai polis hari tu seorang singh and dia la yang tolong atuk aku bagi nama unik ni kat ayah aku, KADIRAN.

ayah aku seorang pesara askar. dia seorang yang berani, sangat berani. masa kecik2 dulu, kalau ada lipas berkeliaran kat ruang tamu, ayah dengan selambarnya menangkap lipas tu dan buang selepas melihat anaknya yang ketakutan. ayah cakap, 'Lipas tu kecik je, kau besar lagi dari lipas tu. patutnya, lipas tu yang takot kat kau'. ayah memang berani. dia hampir pergi berperang kat Bosnia tapi mak tak bagi sebab time tu, mak tengah sarat mengandung. walaupun kecewa, ayah lagi pentingkan keluarga dari kerja. 

ayah aku seorang yang kuat. pernah satu masa, dia sepak pintu almari sampai pecah sebab aku dapat result teruk dalam kelas. aku memang takut time tu sebab tak pernah aku tengok ayah aku buat camtu. aku tahu, ayah aku bukan sengaja atau suka buat camtu. dia nak bagi peringatan kat aku supaya lebih berjaya dalam hidup dan tak nak lalui kehidupan seperti yang dia lalui. dia nak aku jadi orang yang berguna dan berjaya. 'kau janganlah nak jadi macam ayah, kerja pagi sampai petang, shif tak tentu masa, gaji tak seberapa. ayah nak kau belajar rajin2, jadi orang berjaya, balas jasa mak kau tu'. aku masih ingat lagi kata2 ayah aku. 

ayah aku seorang yang penyayang. dia selalu bangun pukul 3-4 pagi untuk tengok anak dia yang sedang tidur. kalau ada nyamuk, dia bunuh nyamuk tu sebab hisap darah anak dia. kalau anak dia sejuk, dia tolong selimutkan, dan kalau anak dia lapar, ayah terus bagi duit, 'kau belilah apa yang kau nak makan, jangan nak beli keropok plak'. hihihi, rasa lucu lak bila ingat balik. ayah aku memang seorang yang penyayang.

walaupun berani, gagah, dan kuat, seorang ayah mesti ada kelemahan. ayah aku sayang mak aku dan itulah kelemahan dia. ayah aku kuat merokok. memang kuat. time aku kecik dulu, ayah slamber je hisap rokok dalam rumah. tapi mak selalu marah dia. hari2 mak marah dia, sampai ayah amik keputusan untuk tidak merokok. lepas aku dapat adik baru (no 3), aku jarang lihat ayah aku merokok, walaupun aku tahu, ayah tak boleh tinggalkan tabiat dia. sebab dia hormat dan sayang mak aku, dia tak nak bagi mak aku nampak dia hisap rokok. dia simpan rokok dalam motor lagi sebab tak nak kantoi dengan mak. ayah selalu cakap,' kalau ayah nampak kau hisap rokok, siap kau'. sebab tulah, hingga hari ni, aku tak hisap rokok pasal aku takut dengan ayah aku.

aku sangat bangga dengan ayah aku. dia bersusah-payah untuk keluarga. dia berkorban untuk anak-anak dia. dia sanggup menghabiskan wang ringgit supaya anak dia dapat baju baru walaupun baju dia 3 tahun tak tukar. semua nya untuk melihat keluarga dia, anak-anak dia ceria, bahagia seperti keluarga2 yang lain. 

I LOVE MY FATHER, NO ONE CAN REPLACE HIM, AND I'M PROUD OF HIM

MY FATHER IS MY SUPERHERO

p/s: takde plak gambar ayah aku..huhuhu..(semua di atas benar2 belaka)

48 comment(s):

TeRRoRRiZZ said...

setuju bile dad is super hero sebanar...
but kalo dunia fantasi suke naruto!!!!!!!!!!!!!!111

Sendra said...

wahhh...best siot buat tribute utk ayah sendiri..aku dah lama terfikir nak buat macam ni tapi segan lah sebab bapak aku pun baca blog aku..tapi macam best lah buat macam kau ni..aku sengih sorang2 sepanjang baca entry kau ni tw..anak yang baik lah kau ni.

Sengal Ubi said...

everyone is a superhero chuck.even you are one.but what makes a superhero special is the deed that he/she did to you.something so meaningful that you'll never forget for the rest of your life.i'm sure your dad is proud of you for what you have achieved so far.when your dad says "i'm proud of you son", he really means it.a man can manipulate his emotions but never can he denies the respect he has for someone.

my superhero?batman la.hahaha!

music box said...

sy syg ayah kmo. eh2. silap. sy syg ayh sy laah. hahaha :DD

Frodo Baggins said...

superhero aku ... JOKER. sebab masa nak bunuh org, beliau sempat kuarkan kata2 keramat "why so serious". hahahahha ~~ maksudnya masa nak bunuh org, kita kene tenangkan mangsa dulu.

ngahahhhaha ~~


baik, sebenarnya wa tacing ngan entry ni. sob sob sob. owh abah! hoh.


>>___<<

Frodo Baggins said...

tp cara ayah lu dapat nama tu ... mitos ke betool. aku cam nak percaya jer. huhuhuhu

tot tot kecik said...

salam..
wah superhero die ayhnye..
pasni jd la superhero tuk ank2 mu nnt..pe den merepek ni..??
huhu tp btol la kn..hik hik saje je nyibuk komen2..

AyanaAsham said...

oh sweetnya ko,
pasni hope ank2 ko jdkan ko superhero dorg plak ^___&

Syafiq Kadiran said...

TeRRoRRiZZ : yup..btol...fantasi lak aku suke...erm~~~ pokemon kot...wakakaka

Syafiq Kadiran said...

Sendra : hihihi...wat je...baru dia tahu ko sayang dia...tq2...

Syafiq Kadiran said...

Sengal Ubi: yup...u right..i'm a superhero too...but my father a real superhero...

batman lak...apsal xammik power rangers ke, digimon ke..

Syafiq Kadiran said...

music box: sy sayang ayh kamo..eh3..ayah saya...hihihi~~

Syafiq Kadiran said...

frodo baggins: touching ek??? btol tu..ne ada mitos...dgr dari wan and makck aku..xtahu la kalo dorang kelintong ke pe...

Syafiq Kadiran said...

tot tot kecik : hihihi...btol la tu...jadi superhero untok anak2...

Syafiq Kadiran said...

AyanaAsham : tq2...hope camtu la...

four dreams said...

oke lah bang gan hihi
ayah emang hebat

kasih komentar yaa di :)
http://empatmimpi.blogspot.com/2010/04/lulus-tidak-lulus.html

pago" said...

ayah kau mesti bangga dgn kau.kalaula aku boleh bagi dia baca entri nie.. emm..

iema_z said...

ap hal sweet lak ko ni?aish3

sob3 gua bace ini entry..hik3

bapak aku pun best!dye hero!dye ayah!dye bank =)

dye gak org yg bercita-cita nak jadikan cardigan aku jd kain lap kete!

rossoneri said...

terharu aku baca post ko nih..
kalau ayah ko baca, mesti dia nangis...bangga dia dapat anak cam ko... :sob :sob :sob

sham said...

komen ikhlas dr aku ialah,ko mmg anak yg baik!terharu aku bc post ko ni bro.

nas aliff said...

hakhak..
anak ayah upenye..

Syafiq Kadiran said...

four dreams : yup..ayah memang hebat...

Syafiq Kadiran said...

pago: thankz...tbe2 nak wat entri pasal dia...hihihi...

Syafiq Kadiran said...

iema_z : isk...xbole ke nak sweet2...
bukan slalu pon..hahahaha

my mum is my bank..xbrani nak mintak kat ayah...huhuhu

Syafiq Kadiran said...

rossoneri : hihihi...xde la...bese2 je...wat la stu entri tok mum o your father...mesti best tok dibaca...

Syafiq Kadiran said...

sham: thankz bro...

Syafiq Kadiran said...

nas aliff : bukan anak ayah la...
more to anak emak..hahaha...

tbe2 nak wat entri pasal ayah sendri...tros taip..xpikir pnjg da...

iema_z said...

sweet la selalu..lg aq suke..ahahaha!

mak aku klu bg duit kecik molek je nilainye..if my dad besar gabak nilainye =)

CheQ PP JoY said...

balik nnt amik pic ko ngn parent ko byk2..asyik amik pic kawan2 aje..hehehe..amik award kt blog ak okek?

F U N F A B U L O S I T Y said...

ur father i my father too!ops!
jom men boling seround!haha ;D
Word Verification : pluck

nurul said...

1. crte kick ass truk gilerr(ganas)...

2. agree with u, ayah adelah hero terbaik dlm hidup kita...

3. crte psl mcmmne ayah u dpt name, ade keraguan d situ... hehehhehe.. anyway, yg pntng name 2 unik..

Syafiq Kadiran said...

iema_z : eh2...ske lak dia sweet ni...

susah la nak dapat kat ayah...

Syafiq Kadiran said...

cheqppjoy : hahha...
da asek dok ngn kawan je...
balik umah pon jarang...
cuti ni pon dok ngn kawan gakkk...
huhuhu~~~

okes...nnt amik~~

Syafiq Kadiran said...

F U N F A B U L O S I T Y :

jom!!! ko blanje....hahaha

Syafiq Kadiran said...

nurul: mmg ganas citer tu...tapi bes pe...

yup...ayah mmg terbaek...

eh2...ragu2 lak...mmg camtu citer dia...tq~

M!Er4N said...

ya my dad is my superhero..hehehe..

rossoneri said...

hehehe nak buat kene dari hati macam syafiq buat nih..tunggulah bila terasa tulus dari hati..wah..

syahira ariff said...

kalau ayah awak baca nie,sumpah dia terharu giler
huhuu
mgkin sigh tue nak bgi nama kadir tapi ayah awk nak gak ran tuh jadi kadiran
hehehehehe


awak,commentlaa new entri sy
hee~
=D

hans said...

film Kick Ass tu memang gila ganas
tapi budak perempuan tu comel
hahaah

edda(",) said...

edda lepak here..=)

mindbreaking said...

ayah MM pun hero MM.....hahaha...

jane said...

my superhero


BATMAN !!!
suke sgt! hahahahha
especially sut hitam .. macho giler
hahah



tp dunia sebenar, of course ABAH!
segallannya DIA!

entry ko ni buat aku rs nk wat entry gak tuk abah aku
huhu

lovelylady said...

my superhero??? ahemmmm..my father, my son & my fiance! yes, he is a hero..'perwira negara' ;)

Syahrul Iman said...

pergh..entri ko nie menyentuh sejenak di lubuk hati aku nie..rase macam nak peluk abah aku erat2 je skarang..haha

M a W a D D a H said...

aku pun sayang ayah aku..huhuhu...

rasa tersentuh bila baca entry ni...

Bb Hussain said...

baca entri ni wat saya saya sedih..ayah dah takde dah..huhu

aisyah.azhar said...

hehe.
satu rahsia saya :)
laki pertama yang kagumkn cy :)

miss nina said...

entri pasal lelaki bergelar ayah selalu buat saya tersentuh hati.
lelaki pertama yang saya tahu kasih sayangnya pada saya tidak ternilai.

Post a Comment

setiap komen yang diberi saya ucapkan 'BERBANYAK-BANYAK TERIMA KASIH!!!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...