TABUNG BELI BMW

So You THink You Can Talk??

ni bukan musim baru 'so you think you can dance'. ni gak bukan rancangan baru kat televisyen. tapi ni sebenarnya tugasan kelas BI aku. tahun ni, aku amik 'public speaking' or dalam bahasa melayu 'pengucapan awam' sebagai subjek aku. aku amik kelas ni sebab aku dah malas nak tulis-menulis wat report and pelbagai mende yang same waktu dengannya. bosan beb.

kitorang kene wat 'informative speech' sebagai tugasan yang pertama. macam2 gaya persembahan and gelagat time member2 aku bagi ucapan. ade yang baik, yang wat aku tergelak pon ade gak. at least, dorang sume dah wat yang terbaekk. ingat senang ke nak cakap kat depan dengan penuh semangat and gigih. aku pon cuak gak. hahaha.


aku ade amik pic time member aku bagi speech. tapi kualitinya kurang memberangsangkan sebab aku zoom time amik pic tu. kecewa la cikit.






aku nak kongsi cikit pasal tajok yang aku bawak - 'Conversational Skills' atau 'Skil Berbual'. nak berbual pon kene ada skil ko taw.

1. DENGAR
ni merupakan bende yang paling penting sekali time korang tengah berbual, bersembang or mengumpat sekalipon. kalo member or sesape tengah bercakap, bagi perhatian. camtu baru korang taw mende yang dorang nak sampaikan. cube korang bayangkan, kalo korang cakap, tapi takde orang dengar, bengang tak???macam cakap dengan tiang lampu. so, len kali, kalo orang cakap, DENGAR ek.

2. JOIN KELAB atau PERSATUAN
kalo korang rase nak cari member baru and nak berinteraksi dengan orang baru, join la kelab or persatuan. contohnya, macam member aku. dia join kelab teater. member aku ni memang pendiam habis. kalo orang tanye sepatah, dia tak jawab. kene tanye banyak patah. tapi sebab da lame join kelab tu, dia da berubah. dia da pandai berborak, bersembang. dah tak senyap. mungkin sebab selalu bergaol dengan budak2 yang suka bercakap and best, dia pon jadi cam dorang. but trust me, join la kelab or bersatuan yang boleh membantu korang untuk berinteraksi, sebab ia sangat membantu.

3. JADI DIRI SENDIRI
Dale Carnegie pernah berkata,'lagi mudah untuk minat pada seseorang daripada nak suruh orang minat pada kita'. kalo korang asyik sibok pikir pasal diri sendiri, apa yang orang lain pikir, korang mesti tak boleh nak relax. RELAX. perkenalkan diri, jabat tangan and fokus pada orang and mende yang korang nak sampaikan. camtu, baru la korang boleh bersembang, berbual and mengumpat dengan lancar.

4. TANYA SOALAN
apa yang ko buat?? apa korang minat?? minggu lepas korang watpe?? ko suka sape?? cuba kenalpasti mende yang boleh membuatkan korang berminat untuk berbual. mesti ade sebab yang membuatkan korang nak berbual dengan seseorang, jadi tentulah ade sesuatu yang menarik dalam orang tu yang korang rase menarik. tapi ingat, jangan tanye soalan yang pelik2 atau pedas2, takot orang rase menyampah lak nak cakap dengan korang.

sebenarnya, banyak lagi cara yang boleh korang blaja untuk improve diri korang. dari internet, buku, pengalaman. macam2 tip yang korang boleh dapat. mende ni sume terletak kat diri korang gak, kalo korang taknak berubah or cuba untuk berubah, tak guna gak. so, it's up to you.

(^_^)

8 comment(s):

CheQ PP JoY said...

sape kawan ko y join teater 2?
ak ea?
ak kn pendiam..
ngeh3...
xdek pon pic ak...
=p

Syafiq Kadiran said...

uik???
ko pendiam ek???
jap........
macam x je...
hahaha....

ade je pic ko...
tapi x smart lak...
x sampi hati nk tarok...
hihihihi

Hazwani said...

tahniah! anda semakin maju... hehe

Hazwani said...

boleh juga.. rajin2 komen kt blog org.. hehehhehe

CheQ PP JoY said...

asal pic ak je xsmart..
fotogedik kah ak?
hoho

Syafiq Kadiran said...

aku tersnap aksi x senonoh...
hahaha...
aa...
fotogediksss....
jom men boling!!!!

Syafiq Kadiran said...

wani: tq2...bosan da men reverse2 ni...
hahaha

Mohd Ridhuan said...

gabra lur kalo bab2 mcm ni...
uuhuuhhu

Post a Comment

setiap komen yang diberi saya ucapkan 'BERBANYAK-BANYAK TERIMA KASIH!!!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...