TABUNG BELI BMW

10 HiDaNgAn McD YaNg PeLiK

tadi tengah aku online, aku jumpe 1 artikel menarik pasal 10 hidangan McD yang takde yang tempat asal dier, California, Amerika and aku ingat nak kongsi ngan korang.

1. McLobster



McLobster ini hanya terdapat di Maritimes Provinces (Canada) and Maine (England). Lobster @ udang karang ni dihiris isi dier and diletak kat roti panjang. letak sikit sayor and mayonis. kat Peranis, McLobster dikenali sebagai McHomard. bapo la harge McLobster ni???


2. Vegeterian Burgers: McVeggie and McAloo Tiki



Kat India, menjual daging lembu adalah dilarang sebab atas dasar agama. jadi, dengan bijaknya, McD India memperkenalkan dua veggie burger untuk pasaran dorang. McAloo dibuat dengan menggunakan roti burger biasa, kentang pedas yang rangup, salad, tomato mayonis tanpa telor, tomato and bawang. McTiki same gak macam McAloo, tapi menggunakan sayor campor, kacang pea, spices, and veg mayonis. pela rase makan burger dengan kacang pea???ermmm~~~


3. Shrimp Burger



Pada tahon 2002, McD mengalami kerugian akibat penyakit lembu giler. So, McD memperkenal Shrimp burger pada tahon 2005 (lame tu) dan burger ni terdapat kat Jepon je. huhuhu. nape la tak sampai Malaysia??


4. McKebab



terdapat di Israel dan Argentina. Dua negara ni gak merupakan tempat dimana burger McD dipanggang. macam sedap je makan burger panggang ni..



5. Beef Fan-Tastic



burger ini amat unik di singapore kerana perkataan 'Fan' bermaksod beras dalam bahasa mandarin. cara nak wat: hirisan daging, bawang yang di'grill', salad, dan kubis merah diantara dua keping 'white rice patties' yang dipanggang. nak suroh mak aku wat la. burger nasik!!


6. Kiwiburger



burger McD ni terdapat kat New Zeland je sebab bahan2 yang digunakan tak terdapat kat tempat lain. kat New Zealand je ade. antara bahan2 yang digunakan tok wat burger ni: telor Farmer Brown, Wattie's Beetroot (macam sayor), 100% daging burger asli, keju Mainland, salad, bawang, sos tomato dan mustard. Kat malaysia kita ade bubur ayam McD. bole dibanggakan pe.


7. Gazpacho Alvalle



Gazpacho ni ialah sup sayor dengan tomata Sepanyol sebagai asas yang dihidangkan dalam bekas plastik. dijual biler musim panas sebab rasenya yang menyegarkan. argghh!!sup tomato!!!


8. Shake Shake Fries



Dijual kat HongKong dan hanya terdapat pada mase2 tertentu setiap tahon. menawarkan rase2 yang berlainan termasok rumpai laot, bawang Perancis, garam dan lada hitam.


9. McArabi Chicken



hidangan ni amat popular kat arab. kalo kat malaysia, burger ni lebey kurang macam 'grilled chicken foldover'.


10. McPinto



McDonald Costa Rica menawarkan hidangan tradisional kat menu dorang, McPinto: nasi dan kacang hitan yang dihidang bersama telor hancor dan krim masam. biler la McD Malaysia nak wat McLaksa ke, McKerabu ke. ermm~~

tula antara 10 hidangan McD yang hanya terdapat kat negara tertentu. sume info ni aku dapat kat www.oddee.com. macam2 ada!!

36 comment(s):

q-nizam said...

lapor lar ai tgok MCD mcm ni. mcm best je beef fan-tastic..nama die canggih..haha

Syafiq Kadiran said...

hihihi...memang cam bes pon...jom g singapore!!!

syIDek~ said...

pelik2 plak aku tgk..seb bek kat mesia nih x tuka sos mcD tuh jd sambal belacan..wahahaha..

Syafiq Kadiran said...

syidek: aku tgh tgu je McD kua McBelacan...wakakaka

Tihara said...

negara kita ade nugget shrimp kat KFC..shrimp hearty dapat bekas cumel jer :)

Syafiq Kadiran said...

tihara: nak tgu shrimp burger mcd gak...
hihihi

FaTiN said...

syafiq,

asal tetiba aku rasa nak makan big mac ha? jom g mcd jom !

^^

Syafiq Kadiran said...

jom2...da lame xmakan big mac...
minom air topup macd slalu la...
ehehehe...
ko blanje...

insan misteri said...

shaker fries penah ade kejap kan kat malaysia..
tp xla sdap sgt ponk

AidaN aMoy eTuc said...

lapar2~

ayshia nique mazlan said...

sedapnye burger~~

anatayuni said...

sedapnya tengok...;)

Syafiq Kadiran said...

insan misteri: aa...janji dapat rase..hehehe..kejap pon jadi la..

Syafiq Kadiran said...

aidan: JOM GI MAKAN MCD!!!

Syafiq Kadiran said...

ayshia: laparnyer perot~~

Syafiq Kadiran said...

anatayuni: sedap je ke??
xmo blanje??
hehehe

anatayuni said...

kena import dari jauh ni.kat sini tak de menu tu...;)

Syafiq Kadiran said...

kalo camtu tolong import kan la...
hehehe

anatayuni said...

kat mana lak nak import...
hehehe..sy pun tak tau...;)

AidaN aMoy eTuc said...

hihi..
kena jimat2 skrg ekonomi merosot dh..

s A i F u L z A k W a N ® said...

waaa..sadap nye...hehehe
blnje aq capiq...

Syafiq Kadiran said...

anatayuni: xtw lak ne nk import...
mcdelivery xbole k???

Syafiq Kadiran said...

aidan: alamak...baru igt nak soh ko blanje aku...

Syafiq Kadiran said...

z: boley2...jom g mcd...hehehe

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

nak beger nasik!hahak. pelik lak

anatayuni said...

cari no delivery dia dulu..nnt kita tolong order kan....;)

Syafiq Kadiran said...

tak ade perasaan: nak ke???nnt aku wat gune nasi lebih yg xhbs mkan ni...
hihihi

Syafiq Kadiran said...

anatayuni: xpe la..
susah lak delivery boy tu nak hntr burger kat malaysia ni kang..

sirNyokism said...

mclaksa. mckerabu.. hahaha.. idea yg style.. i lyke!!!
hahahaha~

ielamorry said...

nak rasa semuaaaaaa jenis yang tersenarai diatas~~~~

kecuali mcshrimp! T_____T
sebab tak suka udang~ euuu~~
yuck~ haha

Syafiq Kadiran said...

sir: i like it tu...
tapi macam pelik lak...
wkakaka...

iela: xsuke udang gak???hihihi

nas aliff said...

byk plak menu mc d yg ak tataw ek..
haha

ielamorry said...

eh? u tak suka udang gak ke?
kalau tak suka, sep sep! ;D

Syafiq Kadiran said...

iela:yup...makanan rase len mcam j kalo ade udang...

sep balik!! hehehe

Syafiq Kadiran said...

nas: aku pon baru taw sume ni...
igt malaysia da complete da..
hahaha

syahazrizal said...

waa...saya baru tau la..gigih tuan rumah mencari info ye..bagus..bagus..

Post a Comment

setiap komen yang diberi saya ucapkan 'BERBANYAK-BANYAK TERIMA KASIH!!!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...